Handlingen

Längtar du till alperna eller kanske till det karga Rödlöga i Stockholms norra skärgård? Till San Franciscos Bay Area? Vill du få en inblick i hur det kan se ut på Karolinska Institutet? Handlingen utspelas i verkliga miljöer som är omsorgsfullt tecknade.

Den unga läkaren Lisa Nilsson har börjat tröttna på den slitsamma arbetssituationen på Karolinska Universitetssjukhuset. Hennes far är avgående professor vid Karolinska Institutet. Hon blir övertalad av en annan framstående och dessutom mycket attraktiv forskare, Carl Bark, att istället ägna sig åt forskning. Och snart spirar kärleken och det blir det mer än forskning under dygnets alla timmar.

Lisa är en forskarbegåvning, och hon är snart lösningen på ett av vår tids största problem på spåren. Det gäller den största hälsokatastrofen som hotar mänskligheten: antibiotikaresistenta bakterier. Ett problem långt större än Coronaviruset. Antibiotikaresistens betraktas av WHO som ett av vår tids allvarligaste hälsohot. I nuläget finns ingen lösning på problemet. Att helt stoppa spridningen av resistenta bakterier går inte heller. Om kommande generationer fortfarande ska kunna få tillgång till fungerande antibiotika, kommer det att krävas stora insatser.

Lisa Nilsson har med hjälp av sin bror Marcus och hans kunskaper inom IT och framförallt AI, Artificiell Intelligens, hittat nya innovativa vägar att lösa problemet.

Medicinsk forskning förknippas precis som läkaryrket, med höga ideal och etisk kompass. Men det gäller inte alla forskarna som Lisa kommer i kontakt med på sin nya arbetsplats, Karolinska Institutet. Om hennes upptäckt skulle hamna i fel händer kan den också bli ett farligt vapen för främmande makter.

Provläs de första 20 sidorna

Klicka här >

 

Författare

Bakom Bruce Litton som är en pseudonym, står två författare med stor erfarenhet av den miljö där handlingen utspelar sig. Författarna har en akademisk karriär och mycket god insikt i den akademiska forskningens möjligheter, villkor och tänkbara risker.

Båda författarna har gett ut böcker och publikationer tidigare – tillsammans och enskilt.